vrijdag 29 januari 2010

Dikke mensen een politek probleem?

De tweede kamer praatte met minister Klink (Volksgezondheid) over "de beste manier om te dikke Nederlanders weer op (het juiste) gewicht te brengen.
40% van de Nederlanders zijn te zwaar vindt men, en 15% van de kinderen.

Je zou denken dat dit nu niet zo'n grote prioriteit zou hebben in Den Haag.
Ten eerste zijn er diverse onderzoeken gedaan die aantonen dat een stabiel hoger gewicht helemaal niet zo slecht is voor de gezondheid, wel het steeds jojo-en.

Ten tweede zijn er vele lijders aan anorexie, een ziekte die heel veel ellende aanricht in de levens van jonge mensen en hun familieleden. Een ziekt die zelfs met de dood kan eindigen. Toch is het nog steeds moeilijk om voor (leiders aan) anorexie voldoende aandacht en hulp te krijgen.

Verder valt het mij al heel lang op dat de regering, heel laf, steeds een 'zwakke' groep mensen uitzoekt om op te focussen, als zondebok.
In de jaren '80 en '90: mensen die leefden van een uitkering; eerst de bijstand-ontvangers, later de mensen in de AOW, die vaak geportreteerd werden als lui, zwak, of oplichters.
In de 21ste eeuw, tot en met 2008: de rokers, die steeds (in de media en de politiek) de slechterikken waren die hun eigen gezondheid en die van hun kinderen en andere medemensen ernstig schaden.
Nu zijn het dikke mensen die al een hele tijd, subtiel maar wel met regelmaat, in de media als schuldig worden neergezet. Schuldig aan de hoge kosten van de gezondhedszorg.
(Toch zie ik heel weinig dikke mensen als ik in het ziekenhuis ben.)

Wanneer is het eigenlijk gebeurd dat al onze eigen verantwoordelijkheid, die wij als volwassen, vrije mensen in dit land hadden, overgenomen is door de regering? En waarom?
Goede oude tijd waarin je zelf koos welke gezonde of ongezonde dingen je wel of niet deed of at. Waarin je zelf wel wist wat wel of niet goed voor je was. (En toen waren de kosten voor de gezondheidszorg echt niet hoger dan nu!)
De tijd waarin je zelf kon besluiten om wat aan je gewichtprobleem te gaan doen, bijvoorbeeld te beginnen met een goed gesprek met je huisarts.

Positief is dat en nu eindeljk wel door heeft, althans de deskundigen, dat diëten (op zich) niet zoveel helpen bij een (langduig) overgewicht, maar dat o.a. ook beweging een belangrijke factor is.

In plaats van het (verder) slecht maken van dikke mensen (het is echt ongelofelijk welke vreselijke 'dikkerds-grappen' je op een avondje tv-kijken al tegenkomt, of welke scheldwoorden een dikker medemens op straat wordt geacht te slikken!), of dwangmaatregelen van regeringswege, (vooral tegen kinderen!) zijn er veel betere mogelijkheden.

Bijvoorbeeld: laagdrempelig, gratis en/of heel goedkope mogelijkheden voor dikke of mensen met en ander gezondheidprobleem (bijv. ex-revalidanten) om aan beweging te doen met regelmat en met plezier.
Of: langs wandelpaden in de natuur de bankjes weer terug te plaatsen, zodat ook minder fitte mensen een wandeling kunnen maken, omdat er (aan het einde en in het midden) de mogelijkheid is om even op adem te komen, even te rusten voordat men verder of terug loopt.
(Verzoeken hiervoor gericht aan provinciale staten worden helaas niet verhoord.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef jouw mening of ideeën!!!